23948sdkhjf

Ölmässan drog många törstiga

Helgens evenemang i Göteborg lockade runt 18.000 besökare.
I helgen arrangerades öl- och whiskymässan i Göteborg för tredje året i rad. På mässan samlades runt 140 utställare med mikrobryggerier, större bryggerier, whiskydestillerier, whisky- och ölimportörer, bryggmästare, en rad olika delikatessföretag samt övrig dryck som cider, rom och avec.

Alla ölutställare på mässan fick möjlighet att delta i en tävling och fler än 400 öl lämnades in till sammanlagt nio kategorier. En jury bestående av över 20 diplomerade domare blindprovade ölen och utifrån ett antal kriterier korades de bästa dryckerna inom respektive kategori.

Förutom att utse brons, silver och guld i respektive klass, utsågs även mässans bästa. Mässans bästa öl blev Anchor Old Foghorn, men storslam tog importören Tomp Beer, Wine & Spirits med tre guld och två silver.

De senaste åren har det skett en revolution inom bryggeribranschen och antalet mikrobryggerier blir allt fler. Totalt finns det drygt 130 mikrobryggerier, men ännu är det långt kvar till den historiska toppnoteringen på kring 500 bryggerier som fanns under andra halvan av 1800-talet.

Även antalet svenska whisky-destillerier ökar, just nu finns sex rena destillerier i Sverige, även om Mackmyra är den dominanta på whiskyscenen i Sverige.

Trots att det finns fler mikrobryggerier i dag än någonsin tidigare, domineras marknaden fortfarande av de stora bryggerierna som Spendrups, Pripps och Carlsberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.0