23948sdkhjf

3D-maten snart här

Redan nu kan man köpa skrivare för att printa ut avancerade skulpturer av choklad.
Den 21 april hölls den första internationella konferensen om 3D-utskriven mat "3D Food Printing Conference" i Holland. Där presenterades den senaste forskningen, samt nuvarande och framtida möjligheter att använda 3D-skrivare såväl för hemmabruk, som inom vården, gastronomin och livsmedelsindustrin.

3D-skrivartekniken utvecklas snabbt och tros få stor betydelse för framtidens matproduktion. Men att printa ut livsmedel i 3D-skrivare är redan nu möjligt. Hittills har det mest handlat om konfektyr, det skriver Livsmedel.se.

Socker lämpar sig nämligen bra för 3D-skrivare, därav ligger godis- och konfektyrbranschen långt framme och redan nu kan man köpa skrivare för att printa ut avancerade skulpturer av choklad. Det finns även butiker som testar att skriva ut kundanpassade kakor och restauranger som erbjuder 3D-printade desserter. Amerikanska NASA har tillkännagett att 3D-skrivare kan bli aktuella för rymdmat och visat att det går att skriva ut pizza.

Enligt Livsmedel.se pågår flera forskningsprojekt om 3D-utskriven mat. På tyska äldreboenden erbjuds till exempel personer som har svårt att svälja, tuggvänlig 3D-mat. Det pågår även tester där man ersätter ingredienser i vanlig mat med mer hållbara alternativ, som insekter och alger. Det forskas dessutom kring möjligheten att skriva ut laboratorieodlat kött

I dagsläget är dock 3D-skrivarna både relativt långsamma och dyra och en viktig aspekt om 3D-skrivaren ska bli en kommersiell produkt är livsmedelssäkerheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063