23948sdkhjf

Livsmedelsverkets nya kostråd – vara "lagom"

"Man behöver inte äta perfekt, utan även små steg är bra för hälsan".
Äta grönare, lagom mycket och röra på sig i vardagen. Det är grundbudskapen i de nya råden om bra matvanor som Livsmedelsverket presenterade på måndagen.

Kostråden passar för de flesta och handlar om att må bra på lång sikt. I de nya råden integreras hälsa och miljö på ett tydligare sätt än tidigare.

– Vi har vägt ihop hur man äter hållbart för hälsan och vilka val som är hållbara för miljön. I de flesta fall går det hand i hand, man behöver alltså inte välja, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Att äta hållbart för hälsan och miljön betyder, enligt Livsmedelsverket, mer mat från växtriket, mindre kött, hålla igen på socker och salt och att äta lagom mycket mat.

– Att röra sig i vardagen är också avgörande för att vi ska må bra, både på kort och lång sikt. Nyare forskning visar att stillasittande i sig kan skada hälsan, och därför lyfter vi särskilt fram det i de nya råden, fortsätter Åsa Brugård Konde.

En nyhet är att råden kompletteras med tips på hur man konkret kan göra för att hitta sitt sätt att äta bra. För den som vill ha middagsinspiration finns också ett stort antal recept att välja bland.

– Vi vill inspirera och motivera, därför lanserar vi nu kampanjen "Hitta ditt sätt". Man behöver inte äta perfekt, utan även små steg är bra för hälsan, säger Åsa Brugård Konde.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093