23948sdkhjf

Två döda av matförgiftning

Två personer har dött i matförgiftning på sjukhus i Ljungby kommun. Orsaken är calicismittade hallon.
– Vi fick på söndagsmorgonen samtal till Brunnsgården om misstänkt matförgiftning. Där lagas mat till flera äldreboenden, berättar Ljungby kommuns informationschef Carina Karlund, för SVT Småland.

Två personer blev så sjuka att de fick föras till sjukhus på under helgen och de dog senare där.

Anledningen till matförgiftningen som orsakat dödsfall och sjukdom är nu fastställd. Flera prover visar att patienterna smittats med calicivirus, det uppgav smittskyddsläkare Arne Runehagen för TT på måndagseftermiddagen. Viruset fanns i de hallon som serverades till efterrätten på flera äldreboenden i Ljungby kommun på fredagen.

Även tre stycken ur personalen – som ätit fredagslunchen – ska ha blivit sjuka.

Hittills har ett 60-tal personer, varav 50 är vårdtagare, insjuknat. Lunchen som lagades på Brunnsgården, levererar fortfarande mat, men enligt uppgifter används inga av de ingredienser som använts under de senaste dygnen.


Fakta: Frysta importhallon ska kokas

Livsmedelsverket rekommenderar sedan ett par år tillbaka kokning av importerade hallon innan de äts. Detta eftersom importerade frysta hallon ofta är förorenade med norovirus, som orsakar vinterkräksjuka.
Särskilt viktigt är detta när hallonen ska ätas av äldre och personer med nedsatt immunförsvar, eftersom de kan bli allvarligt sjuka av norovirusinfektion.
På sin hemsida understryker Livsmedelsverket att kokningsrådet även gäller storkök som använder frysta importerade hallon i livsmedel som inte ska värmebehandlas.

Källa: Livsmedelsverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157