23948sdkhjf

Andel i skånska kor blir kött till dörren

Nystartat bolag lanserar plattform där konsumenter kan köpa andelar i kor.
På hemsidan Cowfunding.se kan du köpa en eller flera andelar i en ko från skånska gårdar. När kon är fullt finansierad skickas den till ett lokalt slakteri där den hängmöras, styckas, förpackas och levereras hem till kunden.

Cowfunding ligger bakom den första, så kallade, crowdfunding-plattformen på den svenska marknaden. Ett av syftena för det relativt nystartade företaget, som grundades i mars 2015, är att erbjuda konsumenten transparens mellan oxköttet och kon som köttet kommer ifrån.

– I dag är konsumenterna mycket mer medvetna än för bara några år sedan, de vill ha kontroll och veta varifrån köttet kommer. Nu kan kunden kan försäkra sig om exakt vilket nötkött de äter och känna sig säker på dess ursprung, hantering och kvalitet, säger Gertjan Dieleman som är delägare i bolaget, till Food Supply.

Gertjan Dieleman kommer ursprungligen från Nederländerna. Han berättar att idén, som nu alltså applicerats på den svenska marknaden, sedan en tid tillbaka finns i hans hemland.

Företaget är nu inne på sin sjätte vecka och har sålt nästan tre hela kor. Responsen har, enligt Gertjan Dieleman, hittills varit genomgående positiv.

Planen är att expandera och nå ut till övriga delar av landet.

– Det är definitivt vår ambition att etablera verksamheten på fler orter. Stockholm, Göteborg och kanske till och med Köpenhamn är högst upp på listan just nu, uppger Gertjan Dieleman som berättar att fokus i dagsläget till stor del handlar om att nå ut till fler potentiella kunder i Skåne.

Hur står sig ert kött, prismässigt, mot kött från de stora livsmedelskedjorna?


– Jag tycker vi håller ett konkurrenskraftigt pris gentemot de stora matbutikerna. Vi säljer delikatesskött för en bra peng.

Cowfunding AB startades av Gertjan Dieleman och Hans Ramel och säljer djur från gården Övedskloster, men kommer framöver att utöka sitt samarbete med andra skånska gårdar som föder upp nötkreatur av köttras som Angus och Charolais.

Fakta: Så här går det till att köpa en andel i en ko

1. Undersök vilka kor som säljs just nu på Cowfunding.se och köp en andel av kon du vill ha. En andel består av 8 kilo nötköttsprodukter från lokala gårdar.
2. Vänta tills kon är helt finansierad. När ungefär 25 andelar sålts så tas kon till ett lokalt slakteri.
3. På slakteriet hängmöras kon i två veckor. Det gör köttet mört men också att det håller sig bättre i frysen.
4. Köttet skärs ner i olika styckningsdetaljer. Alla detaljerna levereras till kunderna så att alla får en liknande låda med ädeldetaljer, grytkött och köttfärs.
5. Cowfunding bokar en tid med kunden och levererar sedan köttlådan direkt hem till dörren utan extra kostnad om man bor i Skåne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078