23948sdkhjf

Skånebonde får ekologisk stororder från Estrella

Per-Johan Påhlstorp satte nyligen sin första potatis till snacksjätten.
I slutet av förra veckan satte odlaren heter Per-Johan Påhlstorp, som driver Pålstorps gård utanför Sjöbo, fem hektar av potatissorten Saturna. Potatisen ska odlas helt ekologiskt och framåt sensommaren levereras till snacksföretaget Estrella som, om allt går vägen, kommer att tillverka chips på de skånska knölarna.

– Projektet är ett test och förhoppningen är att Estrella, som står bakom försöket, ska kunna lansera chips gjorda på svenskodlad ekologisk potatis till hösten, uppger Per-Johan Påhlstorp för Food Supply.

Orsaken till att så få odlar ekologisk potatis för chips i Sverige är att det det är krävande och svårt att lyckas. Utan bekämpningsmedel är det i det svenska klimatet, med mycket regn, inte fråga om huruvida odlingen angrips av bladmögel utan när odlingen angrips av bladmögel. Vid ekologisk odling gäller det dessutom att hålla ogräs borta genom mekaniskt arbete och sedan hoppas på att potatisen vuxit sig tillräckligt stor och fin innan bladmöglet angriper.

– Det finns många gropar att falla i, säger Per-Johan Påhlstorp, som menar att det är många parametrar som ska stämma för att det ska bli någon skörd i slutet av augusti.

Förutom potatisodling, bedriver Per-Johan mjölkproduktion. Men han tror, i nuläget inte att han kommer att behöva anställa fler i samband med Estrella-projektet.

– Att odla potatis är bra ur arbetskraftssynpunkt, det är krävande och tar mycket tid, så vi får se hur det blir i framtiden, säger han.

På Pålstorps Gård började man med ekologiskt jordbruk 2008 och har sedan dess utökat den ekologiska verksamheten till att idag omfatta mjölkproduktion och växtodling. Och nu sätts alltså knölarna som ska bli Estrella ekologiska chips.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093