23948sdkhjf

"Jordgubbspoliserna" är i gång

Jordbruksverket påbörjade i dagarna sitt årliga arbete med att komma åt försäljningen av utländska jordgubbar som ompaketerats som svenska.
Det importeras billiga bär från kontinenten som sedan säljs som "svenska". De som ligger bakom fusket kan tjäna stora pengar – men också bli påkomna. Med hjälp av referensprover på vattnet i svenska marker har Jordbruksverket sedan några år tillbaka kunnat skicka misstänkt osvenska jordgubbar på ursprungsanalys till Tyskland.

Under de cirka fem år som Jordbruksverkets kontroller pågått har man arbetat fram noggranna metoder och hoppas nu få fatt på fler fuskare. I år görs runt 200 kontroller runt om i landet, och till sin hjälp har myndigheten både odlare och privatpersoner.

Hur stort är intresset för att avslöja fuskare på området?

– Vi gör kontroller av olika slag här på Jordbruksverket, men det som vi har märkt är att ingenting väcker så stort intresse som "Är jordgubbarna jag köper verkligen svenska"?, säger Tony Nilsson, enhetschef på Jordbruksverkets växtkontrollenhet.

Hur ska man som konsument veta att det är svenska bär man köper med sig hem?

– De stora lådorna som rymmer ett antal literförpackningar ska vara märkta med ursprungsland, odlarnamn och klass. När vi gör fysiska kontroller gör vi just det – tittar på skyltning, tråg och lådor. Identifierar vi några misstankar tar vi med oss jordgubbar som vi skickar på analys, säger Tony Nilsson och fortsätter:

– När vi fått tillbaka labbanalysen är det inte säkert att vi får veta varifrån jordgubbarna kommer, bara om de inte är svenska. Men de gånger vi har fått veta vilken nation bären härstammar från har de varit från Polen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078