23948sdkhjf

De vill se över svenskarnas köttkonsumtion

Världsnaturfonden ger i dag, onsdag, ut den nya konsumentvägvisaren Köttguiden 2015.
Ät mindre men bättre kött och använd köttguiden för kloka matval. Det uppmanar Världsnaturfonden, WWF, i sin nya konsumentguide Köttguiden 2015. Kött som får grönt ljus är miljömärkt och har tydliga profits som KRAV-märkning eller är certifierat naturbeteskött. Svenskt kött utan miljömärkning får gult ljus och det mesta importerade köttet får rött ljus.

– Köttkonsumtionen ger nästan lika stora växthusgasutsläpp som privatbilismen. Genom att äta mindre men bättre kött, slänga så lite mat som möjligt och äta mer grönt kan vi bidra till en mer hållbar planet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Och frågan om köttkonsumtionen engagerar många. I en ny SIFO-undersökning uppger 29 procent av de intervjuade att de har minskat sin köttkonsumtion det senaste året. 60 procent svarar att de väger in miljö och djurvälfärd när de köper kött.

Köttguiden använder färgerna grönt, gult och rött utifrån fyra kategorier: klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel och djurvälfärd . Alla kriterier har samma värde vid helhetsbedömningen. Köttguiden tar också upp viltkött, ägg, baljväxter och andra proteinkällor som kan ersätta kött i måltiden.

Grönt ljus för kött betyder ”ät måttligt” och gult ljus ”var försiktig”, eftersom utmaningar finns inom miljö och, eller djurvälfärd. Rött ljus betyder ”undvik”, då påverkan på miljön och planeten är alldeles för hög.

– Konsumtion av kött och det sätt många köttdjur föds upp på i världen är en av vår tids stora utmaningar. Vi vill att Köttguiden ska bidra till att fler väljer mat som är hållbart producerad och rättvist fördelad. Ladda ner appen, använd guiden i butik och variera måltiden med baljväxter och färgglada grönsaker, säger Anna Richert som är ansvarig för Köttguiden.

WWF rekommenderar som ett första steg att halvera köttkonsumtionen till en nivå på 500 gram tillagat kött i veckan per person. Det innebär 2-3 normalportioner med kött som en del av måltiden samt ett par smörgåsar med pålägg av kött. Genom att använda hälften grönsaker, potatis och baljväxter i färsbiffarna, lasagnen eller köttfärssåsen, så räcker 500 g till fler måltider per vecka.


Fakta: Köttguiden

I år är det premiär för ”Köttguiden”. Bakom den står Världsnaturfonden WWF. Den finns i tryckt form, som pdf på webben och som app i mobilen. Databasen och en fördjupad guide togs ursprungligen fram av forskare vid SLU och Sveriges Lantbruksuniversitet år 2012. Målet är att hjälpa konsumenter, dagligvaruhandeln, restauranger, storkök samt inköpare att göra mer miljövänliga och hållbara matval.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111