23948sdkhjf

Bryggeri expanderar och nyanställer

"Vi kommer att behöva något som är minst dubbelt så stort".
För precis två år sedan bryggdes den första ölen på Wermlands Brygghus i värmländska Kristinehamn.

Det året, 2013, låg produktionen på runt 45 000 liter. Vid 2015 års slut räknar Hans Skan, vd och bryggare, med att ha bryggt uppemot 75 000 liter och ha noterat en omsättning på drygt 2 miljoner kronor.

– Vi använder samma bryggverk som när vi startade, det som vi har investerat i är fler lagringstankar, säger han till Food Supply.

I dagsläget bryggs sex olika sorters öl i den forna godisbutiken i Kristinehamn, men i och med en stadigt ökande produktion kommer bryggeriet inom kort att växa ur sin nuvarande lokal.

– Vi kommer att behöva en något som är minst dubbelt så stort så att vi har expansionsmöjligheter. Jag har tittat på flera lokaler och hoppas hitta någon lämpligt snart, säger Hans Skan.

Och Wermlands Brygghus kommer även att behöva nyanställa.

– Just nu är vi 3,5 heltidsanställda, men längre fram i år är planen att anställa två personer till och kommande år ytterligare 1 till 2 personer, säger Hans Skan.

90 procent av brygden tappas på glasflaskor. Resten tappas på fat. Starkölen säljs på tretton systembolag i länet, folköl och lättöl i ett 30-tal utvalda livsmedelsbutiker. Utöver det serveras ölen på restauranger i området.

Under våren har man tagit det första historiska steget utanför hemmamarknaden till livsmedelshandeln.

– Nu säljs endel av vår öl i både Stockholm och Göteborg.

I år kommer produktionsvolymen för brygghuset att landa på runt 70-75 000 liter. Nästa år räknar Hans Skan med att producera drygt 100 000 liter öl. Efterfrågan är stor och sortimentet kommer att utökas inom kort.

– Vi kommer lansera ett par nya öl till hösten, säger han.

Hans Skan är positiv till att bryggeriets lätt- och folköl fått ett gott mottagande.

– Det är riktigt roligt att vi fått till en alkoholsvag öl med mycket smak som säljer bra. Det är kul att folk väljer öl efter smak och inte efter alkoholprocent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.378