23948sdkhjf

Ytterligare ett steg mot klimartsmart växthus i Bjuv

Växthuset väntas stå klart under 2016 och inledningsvis ska tomater odlas.
Findus har tecknat ett kontrakt med wa3rm – ett företag specialiserat på lösningar inom spillvärme och förnyelsebar energi – i arbetet med att förverkliga byggandet av ett klimartsmart växthus i Bjuv.

Målet med samarbetet är att utveckla satsningen på Sveriges mest klimatsmarta storskaliga växthus. Initialt i storleksordningen fem hektar odlingsbar yta med möjlighet att på sikt utveckla till 15 hektar.

– Efterfrågan för lokalt och hållbart framställda livsmedel är stark och ökar fortfarande. Vi ser etableringen av en klimatsmart växthusodling i Bjuv som ett led i att öka Sveriges självförsörjningsgrad, säger Henrik Hjalmarsson, VD Findus Sverige AB, i ett pressmeddelande.

Kontraktet innebär att wa3rm säkerställer finansiering samt tar fram och implementera tekniska lösningar. Parterna är överens om att anläggningen ska präglas av konkurrenskraftig produktion, ansvarsfull och effektiv användning av spillvärme samt användning av förnybar energi.

– Vi vill implementera dessa lösningar i Bjuv och ser stor potential i expansion av konceptet på ett flertal platser i Sverige och utomlands, säger Michael Wiegert, medgrundare av wa3rm, i pressmeddelandet.

I förra veckan invigde Findus, tillsammans med samarbetspartners, norra Europas största och mest energieffektiva fryslager i Bjuv. Fryslagret är ett viktigt led i förverkligandet av Findus vision Food Valley of Bjuv och med wa3rm-kontraktet för växthuset läggs ytterligare en pusselbit.

Avsikten är att växthuset, som helt ska bygga på hållbara kretslopp, ska stå färdigt under 2016 och inledningsvis ska tomater odlas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078