23948sdkhjf

Coop lanserar fula frukter

"Oklokt att sortera bort frukter och grönsaker som inte håller sig till standardformen."
I höst tar Coop som första livsmedelskedja in "fula" frukter och grönsaker – krokiga gurkor och bulliga bananer – som dessutom är billigare för kunden. Det rapporterar Dagens Nyheter, DN

– Hela 15-30 procent av frukt och grönt ratas redan i produktionsledet för att de inte är perfekta. Det tycker vi är tråkigt och onödigt. Vi har bestämt oss -att det inte är ytan som räknas. På så sätt kan vi bidra till att minska svinnet, säger Louise König, hållbarhetschef Coop Sverige AB, i ett pressmeddelande

I fjol började butikskedjor i Frankrike att sälja missformade grönsaker. Försäljningen blev en succé och grönsakerna har fått smeknamnet "Les gueules cassées" – förstörda ansikten, ett uttryck från första världskriget som syftar på ärrade hjältar från slagfältet.

Från mitten av oktober kommer man alltså kunde köpa frukt och grönt, med annorlunda former än vad man är van vid, i vissa av Coops butiker:

– Det som många konsumenter inte känner till är att när du kastar en avokado så kastar du samtidigt 200 liter vatten, det är den mängd som krävs för att producera avokadon, säger Louise König i pressmeddelandet, som menar att det är oklokt att sortera bort frukter och grönsaker som inte håller sig till standardformen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094