23948sdkhjf

Festivalbesökarnas urin blir öl

"Urin blir en resurs istället för en belastning för miljön".
Hundratusentals liter urin från besökare på det danska musikeventet Roskildefestivalen blir gödning på maltkornsåkrar. Danska Landbrug & Fødevarer lanserar tillsammans med Roskildefestivalen det nya hållbarhetskoncept "Fra pis til pilsner" eller "Beercycling".

I år samlas urinen från över 100 000 festivalbesökare upp i särskilda gödseltunnor och sprids därefter som gödning på maltkornåkrar på Sjælland. Så nästa år kan besökarna på Roskildefestivalen dricka öl som de själva levererat gödningen till.

– Det handlar om att vända på begreppen. Med projektet blir mängden urin en resurs istället för en belastning för miljön, säger Leif Nielsen, kommunikationsdirektör i Landbrug & Fødevarer till Landbrugsavisen.

– Alla talar om hållbarhet och här kan lantbruket visa ett konkret exempel på. Att det också går rock'n roll i den tanken tror jag bara främjar budskapet, berättar han vidare.


Fakta:

Den danska musikkfestivalen Roskilde har seden tidigt 1990-tal satsat hårt på återvinning av mat, dryck och annat avfall. I år tar man det hela ett steg vidare.

Runt om på både festival- och campingområdet har man placerat ut sju stora urinoarer med mottot "Beercycling – don't waste your piss".

Urin från Roskildefestivalens drygt 100 000 besökare kommer alltså, från den 27 juni till den 4 juli i år, samlas upp i särskilda tankar som därefter ska göda maltkornsåkrarna på Sjælland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11