23948sdkhjf

Ökad konsumtion av kött och godis

"Vi köper mer mat och maten innehåller mer energi".
Dagens matvanor skiljer sig på många sätt från hur vi åt för femtio år sedan. Råvarorna är till stor del desamma, men maten är mer förädlad och utbudet är bredare. Vi köper också mer mat per person och med ett högre innehåll av energi. Vissa varor köper vi mindre av, såsom mjölk och mjöl, medan vi köper mer av kött, grönsaker och godis.

Jordbruksverket publicerar sedan lång tid tillbaka statistik över den svenska livsmedelskonsumtionen. I en ny rapport beskriver myndigheten konsumtionen från 1960-talet fram till idag.

Rapporten visar bland annat att vi har ökat vår konsumtion av kött mellan 1960 och 2013. Vi konsumerar till exempel tretton gånger så mycket fågelkött i dag jämfört med 1960. Även konsumtionen av yoghurt, grädde och ost samt frukt och grönsaker har ökat. Däremot konsumerar vi mindre mängd strösocker, men har ökat konsumtionen av varor där socker ingår – som godis och läsk.

– Vi köper mer mat och maten innehåller mer energi, säger Helena Lööv, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Att matkostnaderna har sjunkit i förhållande till inkomstnivån är troligen en viktig förklaring till utvecklingen. Kött och grönsaker är exempelvis förhållandevis dyra livsmedel som vi under senare decennier har haft råd att köpa mer av. Andra faktorer är en förändrad livsstil, teknikutvecklingen samt att samhället påverkas allt mer av det globala utbudet av mat och matvanor.

Det finns skillnader i livsmedelskonsumtionen mellan människor i olika regioner. Uteätandet är som störst i storstäderna och förortskommunerna. Här tar också grönsaker och alkohol en större del av matkassan. På landsbygden konsumerar vi däremot mer kött än i städerna.

Konsumtionstrender sprids numera snabbt över världen. Det går dock fortfarande att se tydliga skillnader i konsumtionsutvecklingen mellan länderna. Samtidigt har ekonomisk tillväxt en stor betydelse. I länder med en positiv ekonomisk tillväxt har konsumtionen av fisk, skaldjur och nötkött ökat. I länder som drabbats hårt av den ekonomiska krisen är utvecklingen den motsatta. En global trend är ett ökat hälsotänkande, vilket till del kan förklara en ökad konsumtion av frukt och grönsaker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094