23948sdkhjf

Mjölkpriset sänks igen

Konsumenterna väljer för lite svenskt. Mjölkbönder tvingas ge upp.
Den 1 augusti sänkte Arla ersättningen till sina mjölkleverantörer ytterligare.

– Risken är att bönderna ger upp, och försöker avveckla utan att gå i konkurs. Jag känner en panik i var det här kan sluta, säger Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland, till Sundsvalls Tidning, ST.

Läget har länge varit svårt för mjölkbönderna runt om i landet, något som beror på flera saker. Till exempel att Kina har slutat importera pulvermjölk och Rysslands importstopp.

– Ryssland importerar lika stora volymer mjölkprodukter som Sverige som land producerar. Sverige måste nu hitta nya marknader, men det är överproduktion i hela Europa, säger
Gunilla Kjellsson till ST.

Men den största möjligheten att påverka, den tycker Gunilla Kjellsson ligger hos konsumenterna.

– Det är inte lätt att vara konsument i dag och välja vilken yoghurt man ska ha. Men vi som konsumenter måste ta tid på oss och vända på förpackningen och läsa varifrån varan kommer, uppger hon för tidningen.

De flesta fokuserar på mjölken. Men enligt Kjellsson är det minst lika viktigt att titta på varifrån grädden, smöret och osten kommer, vilka samtliga är produkter som kräver större mjölkvolymer.

– Konsumenter går ut ur butiken med lokalproducerad mjölk under ena armen, men så har de en holländsk goudaost under den andra armen. Köp svenskt i stället, det är bästa sättet att stödja våra bönder.


Fakta: Mjölkpriset

* Arlas mjölkpris har i augusti sänkts med 8,6 öre till 2,49 kronor per kilo (en liter) mjölk. I april-maj var priset högst hittills i år: 2,71 kronor.

* Priset kallas råvaruvärde och är vad Arla betalar för mjölk med 4,2 procent fett och 3,4 procent protein. Några ören kan tillkomma för olika tillägg, bland annat finns ett ekotillägg på 1,14 kronor per kilo.

* För mjölk med motsvarande fett- och proteinhalt betalar Norrmejerier sina mjölkproducenter ett baspris (motsvarande råvaruvärde) på 2,95 kronor per kilo mjölk. Ekotillägget ligger på 1,20 kronor.

* I länet producerar bönder i Medelpad till Arla, och bönder i Ångermanland levererar till Norrmejerier.

Källa: Arlafoods.se, Norrmejerier, LRF Västernorrland
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125