23948sdkhjf

Från skyhögt till extremlågt jordgubbspris

Den ovanligt kalla sommaren har påverkat jordgubbsodlarnas verksamheter.
Det har varit en ovanlig sommar på många sätt. Regnigt och kallt på många håll, vilket medförde att bärsäsongen påverkats.

Jordgubbarna mognade sent i år. Det fanns extremt lite till den stora midsommarhelgen och priserna var därav skyhöga. Sedan exploderade det och det blev ett överflöd av de röda bären, vilket medförde att priserna sjönk kraftigt.

– Det var extremt låga literpriser, vilket är ovanligt, säger Anders Hagberg, ordförande i LRF´s bärsektion, och fortsätter:

– Priserna var nere på 6-7 kronor per liter exklusive moms, vilket inte är någon höjdare för bärodlarna.

Men den sena jordgubbspremiären resulterar dock i att säsongen för bären blir desto längre, och man kommer att kunna plocka bär åtminstone ett par veckor till.

Nu finns det även ett flertal tekniker som jordgubbsodlare tar till för att förlänga jordgubbssäsongen.

– Ett sätt är att hamla, då lägger man ett lager halm på bären på våren och därmed lurar bären att det fortfarande är vinter. En annan metod är att man fryser ner plantorna och planterar ut dem i mitten eller slutet av juni, säger Anders Hagström.

– Sedan har det kommit en ny teknik, som endast ett fåtal odlare använder sig av i dagsläget. Då planterar man så kallade remonterade jordgubbssorter som kan skördas i flera omgångar långt in i september, berättar han vidare.

Anders Hagberg uppger att det existerat vissa problem med bär som sålts som svenska, trots att de importerats.

– Endel har åkt fast. Vi jobbar hårt på att få ner ommärkningen av jordgubbar. Men problemet har varken varit större eller mindre ä tidigare år.



Fakta: Odling av bär

Den svenska jordgubbsodlingen är koncentrerad till södra Sverige och svartvinbärsodlingarna har traditionellt varit större i norr.

Jordgubbsodlingarna är fortfarande den största bärkulturen men odling av hallon, blåbär och också havtorn ökar.

Källa: Jordbruksverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098