23948sdkhjf

Tre mjölkgårdar går ihop till en

Ambitionen är att sälja 2,5 miljoner liter i Konsum Värmlands samliga butiker varje år.
Tre värmländska mjölkgårdar går nu samman i ett bolag – Wermlands Mejeri AB – och producerar mjölk i mejeriet Värmlands Nysäter. Det meddelar tidningen Land.

Värmlands Nysäter byggdes i mitten på 90-talet då sex mjölkproducenter gick samman för att sälja närproducerat, men redan efter drygt ett år gick verksamheten i konkurs. Lokalerna har sedan dess sporadiskt används av olika ägare för tillverkning av yoghurt. Men den produktionen upphörde i februari i år.

Det nya bolaget Wermlands Mejeri AB ägs i huvudsak av tre mjölkgårdar i trakten. Gårdarna ska till en början splitleverera och det finns dessutom ytterligare mjölkbönder som är redo att leverera. Målsättningen är att processa fyra miljoner kilo per år till standardmjölk, mellanmjölk, lättmjölk och grädde.

Yngve Gustafsson är delägare i det nya bolaget och tror på den nya verksamheten. Han pekar bland annat på undersökningar som visar att konsumenter är redo att betala minst 1–2 kronor mer per liter för närproducerad mjölk. Värmlandsmjölken kommer också att bli något dyrare än den från Arla.

Och redan nu har Konsum Värmland har tecknat en avsiktsförklaring med Wermlands Mejeri AB i Värmlands Nysäter. Ambitionen är att cirka 2,5 miljoner liter Värmländsk mjölk ska säljas i Konsum Värmlands samliga butiker varje år.

– Vi har efterlyst Värmlandsmjölk ända sedan Milko lade ner sin verksamhet i Karlstad, säger Tomas Sjölander, vd på Konsum Värmland, i ett mejl.

Produktionen drar igång den 1 november och målsättningen är att processa fyra miljoner kilo per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078