23948sdkhjf

De gör veganost på nedärvd metod

"Vi har utgått från traditionella tekniker som länge använts i mejeribranschen".
– Såvitt vi vet finns det ingen annan tillverkare av veganska ostalternativ i Sverige, däremot finns det en hel del utländska tillverkare.

Orden kommer från Cecilia Håård, som är vd och en av Ultuna mejeris grundare.

– Det som är speciellt med våra produkter är att vi har utgått från traditionella tekniker som länge använts i mejeribranchen med syrningskulturer och lagring. Vi tillsätter alltså inga syntetiska ämnen för att påverka smak, konsistens eller färg, säger hon till Food Supply.

Idén föddes våren 2014 när Cecilia höll på att gå över till vegankost. Hon upptäckte ett stort antal produkter som hon inte kände till och tyckte också det var spännande att nyheter dök upp hela tiden.

– Det sker en väldigt snabb utveckling i veganmatshyllan just nu, konstaterar hon.

Cecilia, hennes sambo Johan, samt syster Anna – som tillsammans driver verksamheten – har fått fin respons på sina produkter. Dee senaste månaderna har de arbetat hårt för att skapa förutsättningar för att kunna skala upp produktionen. Under hösten hoppas de kunna leverera till alla butiker som hör av sig, och även lansera någon ny produkt framåt jul.


Fakta: Ultuna Mejeri

Grundarna av Ultuna mejeri mejeriet är Cecilia Håård som är civilingenjör i miljö- och vattenteknik, Anna Rahmqvist som är civilingenjör i teknisk biologi och Johen Tilli som är artist och egenföretagare i musikbranschen.

Fokus ligger på att skapa veganska mejeriprodukter vars främsta mål inte är att härma något komjölksbaserat ideal, utan att vara fulländade veganska delikatesser i sin egen rätt med den sälta och syrlighet som traditionella mejeritekniker ger.

Syrningskulturen de använder sig av är en bakteriekultur av samma typ som länge har använts i djurmjölksbaserade mejeriprodukter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141