23948sdkhjf

Hon vill få dig att äta syrsor

| Av Oscar Örum | Tipsa redaktionen

"Det märks att det är en produkt som väcker engagemang", säger Josefin Strömberg, som vill ta syrsmjöl till Sverige.

Företaget Qvicket har funnits sedan årsskiftet. Affärsidén, att sälja mjöl på malda syrsor, ställer speciella krav på hur produkten lanseras. Inte minst ingår ett stort mått av folkbildning.

—När du driver ett företag är du alltid nervös inför hur människor ska reagera på en lansering. Men för oss har det nog varit extra nervöst, eftersom vår produkt är helt ny och det är få som tidigare testat det, säger Josefin Strömberg, vd på Qvicket, till Food Supply.

Mottagandet från allmänheten och de första kunderna har därför varit över förväntan för gänget bakom Qvicket.

—Vi har fått mycket positiv respons från de som köpt syrsmjölet. Det märks att det är en produkt som väcker engagemang.

Antalet beställningar har rullat in i stadig takt, även om Josefin Strömberg inte vill gå ut med några exakta siffror.

Vad är den korta förklaringen till varför vi borde äta syrsor?

— För att det är väldigt klimatvänligt och väldigt näringsrikt.

Enligt Qvicket innehåller syrsor upp till 67 procent protein, är rikt på järn, nyttiga fetter och kalcium. Dessutom krävs knappt något vatten alls i produktionen.

Hur ska ni marknadsföra syrsor på en ovan svensk marknad?

—Dels genom att sälja ett mjöl och inte hela syrsor. Det är en bättre instegsprodukt. Det handlar också mycket om att arbeta med bilder. När det skrivs om att äta syrsor bildsätts det ofta på en stor insekt, vilket inte är så aptitligt. Det kan jämföras med hur fläsk framställs. Då visas oftast inte en bild på en slaktad gris.

På förpackningen får också näringsinnehållet och produktens klimatfördelar en framträdande position.

Vad blir nästa produkt?

— Vi håller på att testa ett par nya produkter, bland annat en bar och en cracker.

Är planen att också sälja andra insekter än syrsor?

—Till att börja med är det syrsor som gäller men vi är öppna för att bredda utbudet framöver. Mjölbaggar kan vara ett alternativ. Men samtidigt är en syrsa lite som en räka på land, vilket gör att det inte blir ett så stort hopp för konsumenterna.

Syrsmjölet levereras från Thailand, där det finns en utbredd syrsproduktion på så kallade syrsfarmar.

Kan det på sikt bli aktuellt med sälja närodlade syrsor från Sverige?

— Det skulle vi gärna göra och vi har faktiskt börjat höra oss för med bönder här hemma, men det ligger nog några år bort. Det finns en stor potential för produktion i Sverige eftersom syrsuppfödning inte kräver några stora åkrar, utan kan tillverkas nästan var som helst.

Vad omsätter Qvicket om tre år?

— Det är svårt att svara på. Just nu ligger fokus på att sprida vårt budskap och hjälpa människor äta klimatvänligt och näringsrikt, samtidigt som vi bygger ett stadigt företag som kan växa.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Största varselmånaden i historien

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

1

Brist på svensk färs i butikerna

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

1

Det råder ingen jästbrist

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

2

LRF erbjuder 8 000 jobb under krisen

Paradiset i konkurs

2

De lanserar frysta fiskköttbullar

Cloetta drar tillbaka utdelning – tappar lösviktskontrakt

Se alla Företagens egna nyheter

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Skapa enkelt skyltar med instruktioner och anvisningar

Sänd till en kollega

0.143