23948sdkhjf

Äggbranschen sågar Livsmedelsverket

Svenska Ägg tycker inte att myndigheten gör tillräckligt för att rentvå äggets rykte.
Sju av tio tror att kolesterol är skadligt. Det enligt en undersökning som äggnäringens branschorganisation Svenska Ägg låtit göra.

Svenska Ägg tycker därför att Livsmedelsverket har gjort ett dåligt jobb när det gäller att informera om att myndighetens tidigare rekommendationer om att äta högst två-tre stycken ägg i veckan, en uppmaning som baserades på det höga kolesterolinnehållet i ägg, inte längre gäller.

Svenska Ägg kräver att Livsmedelsverket agerar på samma sätt som sin amerikanska motsvarighet. I USA bygger nämligen rekommendationerna på forskning som visar att det saknas samband mellan kolesterolstinn mat och kolesterolet i blodet.

— Livsmedelsverket har gjort en liknande förändring men utan att upplysa om att deras tidigare rekommendationer att begränsa intaget av ägg, var felaktig. Undersökningen som vi har genomfört, där sju av tio fortfarande tror att kolesterol är farligt, är ett bevis på att informationen inte nått fram, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för Svenska Ägg.

Svenska Ägg vill dock gå ännu längre.

— Vi har lagt fram som förslag till Livsmedelsverket att ägg borde nyckelhålsmärkas, eftersom ägget lever upp till märkningens kriterier. Syftet med nyckelhålsmärkningen är att göra det enklare för konsumenter att göra hälsosammare val. Som det ser ut idag styrs konsumenten att välja livsmedel som jämfört med ägg är sämre ur ett hälsoperspektiv, säger Astrid Lovén Persson.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094