23948sdkhjf

Stor exportpotential för kycklingfötter

Sverige borde stå på god fot med Kina, anser Svensk Fågel.
I Sverige är marknaden för kycklingfötter helt obefintlig. Men i Kina betraktas det som en delikatess, och marknaden är långt ifrån mättad.

Detta vill branschorganisationen Svensk Fågel påminna om, och bjuder därför in till lunch den 22 oktober. Under lunchen, som tillagas av Viktor Westerlind, årets kock 2009, kommer en namnkunnig expertpanel att provsmaka rätter baserade på kycklingfötter.

— Det finns stor potential då kycklingfötter är mycket populärt i det kinesiska köket men även i andra asiatiska länder, där det ses som en premiumprodukt. I Sverige har vi väldigt hög kvalitet på kycklingfötter tack vare ett tufft djurvälfärdsprogram där vårt fothälsoprogram är ett arbetsverktyg för att kycklingarna ska må bra, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel, till Food Supply.

Maria Donis berättar att det inte minst är den låga antibiotikaförbrukningen som lockar kineserna.

— Genom god djurhälsa lyckas vi hålla antibiotikaförbrukningen på mycket låga nivåer vilket också är av intresse för kineserna. Det märkte vi inte minst av delegationsbesöket från Shandong som tillsammans med SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) bland annat besökte en svensk kycklinggård utanför Köping, just för att titta på hur vi gör i praktiken.

Men kineserna är inte bara intresserade av att stoppa kycklingfötter i munnen.

— Det anses dessutom vara bra för hyn, att kycklingfötter håller en både ung och fräsch.

Svenska kycklingproducenter skulle kunna räkna med en Kina-export på minst 150 miljoner kycklingfötter, enligt en uppskattning som cirkulerade i branschen för några år.

Hur mycket exporteras i dag?
— Idag går alla kycklingfötter på export, men eftersom både konsumtion och produktion ökar behöver vi även öka vår exportmarknad vad gäller kycklingfötter för att klara av ökningen på den inhemska marknaden.

Det saknas inte kinesiska spekulanter. Svensk Fågel får förfrågningar från köpare varje vecka. Nu ligger bollen hos politikerna.

— Vi behöver få till stånd ett nationellt avtal mellan Kina och Sverige för att kunna exportera till Kina. Här måste i första hand de svenska myndigheterna få till stånd avtalen tillsammans med den svenska regeringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063