23948sdkhjf

Svenskt destilleri avsätter vd och får nya ägare

Grythyttan Whisky avsätter vd:n och ska gå framåt efter ett par struliga år.
Styrelsen för Grythyttan Whisky, med profilen Benny Borgh i spetsen, har avsatts under en extra bolagsstämma. Ny majoritetsägare blir entreprenören Metin Varli.

— Nu kan det bara bli bättre, säger Metin Varli, en av de nya ägarna, till Nerikes Allehanda.

Det har varit många turer kring Grythyttan Whisky. Det som startade som Nora Destilleri 2007 flyttade inom ett år till nya lokaler i Grythyttan och blev Grythyttan Whisky. 2009 flyttades tillverkningen till Lillkyrka utanför Örebro.

För några år sedan meddelade Benny Borgh, som styrt bolaget sedan starten, att ett nytt destilleri skulle startas i Örebro, för att sedan avbryta planerna och i stället flytta produktionen till Orkneyöarna. 2014 lades även de planerna ned. Under tiden har över ett dussin nyemissioner genomförts för att få in mer kapital.

De senaste åren har det negativa resultatet överskridit nettoomsättningen. 2014 omsatte Grythyttan 544 000 kronor och uppvisade ett negativt rörelseresultat på över -2,3 miljoner kronor.

— Utan att säga för mycket så var tiden mogen för honom att kliva åt sidan, säger Metin Varli om den tidigare majoritetsägaren.

Till tidningen säger Metin Varli att han valde att gå in i det struliga bolaget för att "det var något att bita i" men också för att det är ett stakt varumärke "värt att rädda och göra något bra av".

Enligt den nya majoritetsägaren utgör den nya styrelsen basen för en nystart för whiskytillverkaren.

— Botten är nådd och det kan bara bli bättre, säger han.

Den nya ledningen kommer inledningsvis satsa på spritvarumärkena Virus och Örebro Slotts akvavit. Whiskyn ska bli mer exklusiv och bara släppas ett par gånger per år.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062