23948sdkhjf

Ekologiskt öl allt viktigare

Efterfrågan på ekologisk öl får Carlsberg att lägga om produktionen.
Allt fler väljer ekologisk öl. På Systembolaget har försäljningen av ekologiskt öl ökat med nästan 133 procent under årets tre första kvartal.

Enligt en undersökning som Carlsberg låtit göra väljer 34 procent av svenskarna ekologiskt, om alternativet finns. Kvinnor är mer ekologiskt inriktade än män. Av de drygt 1 000 tillfrågade svarade 45 procent av kvinnorna att de föredrar ekologiskt, vilket kan jämföras med 28 procent av männen.

Över hälften av kvinnorna uppger att de är intresserade av ekologiskt öl, och 53 procent anser att all öl borde vara ekologiskt. Endast en tredjedel av männen säger sig uppbåda samma intresse för ekoöl och bara 37 procent skulle föredra att all öl blev ekologisk.

Även ålder styr inställningen. Över hälften, 55 procent, av de tillfrågade i åldrarna 20-30 år är intresserade av ekologisk öl jämfört med 28 procent för åldersgruppen 51-65 år.

Carlberg investerar i ekoöl

Och just Carlsberg är ett av flera stora bryggerier som gjort påtagliga anpassningar för att möta den ökade efterfrågan. I våras lanserade Carlsberg en ekologisk variant av storsäljaren Carlsberg Hof på burk. Världspremiären skedde i Sverige.

Sedan dess har Carlsberg tagit beslut om att all Hof ska vara ekologisk, oavsett förpackning. All kornmalt som används i bryggprocessen är sedan oktober i år ekologisk. Det har bland annat inneburit att Carlsbergs Sveriges bryggeri i Falkenberg har fått ställa om produktionen och investeringar i ny bryggeriutrustning har genomförts. Bland annat i form av en helt ny maltsilo i brygghuset.

— Vi gör nu vår största satsning på ekologiskt någonsin, och som Sveriges ledande bryggeri har vi valt att gå in helhjärtat och helt ställa om produktionen av vår kronjuvel Carlsberg Hof till ekologisk, säger Mark Jensen, vd på Carlsberg Sverige, i ett pressmeddelande.

Stor okunskap

Men även om intresset för ekologisk öl ökar är det få som förstår innebörden, enligt Carlsbergs undersökning. Endast 4 procent av svenskarna tycker själva att de har tillräckligt med kunskap om skillnaderna mellan ekologisk och konventionell öl.

Av de som köper ekologisk öl gör 59 procent det för att bidra till en bättre miljö, 52 procent för slippa tillsatser och 50 procent för att produkterna upplevs som renare.

— Ölkonsumenter blir allt mer medvetna, både när det gäller smaken och hur ölen framställs. Många känner sig osäkra på vad ekologisk öl är, men trots det är både intresset och efterfrågan stor, säger Mark Jensen.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Brandjobs under 2015 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Undersökningen bestod i en kvalitativ förstudie med fokusgruppsintervjuer samt kvantitativa onlineintervjuer. Totalt ingick drygt 1 000 personer i åldern 20 till 65 år i den kvantitativa undersökningen, spridda över hela Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058