23948sdkhjf

Västmanland blir första Fairtrade-landstinget

Diplomeringen betyder att landstinget ska öka andelen Fairtrade-märkta produkter och bedriva ett aktivt informationsarbete om rättvis handel.
De är Västmanland som blir först ut med den nya Fairtrade-diplomeringen för regioner och landsting, något som uppmärksammades under en ceremoni vid entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås.

— Vi är stolta över att vara det första Fairtrade-landstinget. Det innebär att vi ska ha en etisk upphandling, ett bra utbud av Fairtrade-märkta produkter och aktivt informera om Fairtrade, säger landstingsrådet Andreas Porswald (mp), i ett pressmeddelande.

Det innebär att Västmanland åtar sig att jobba mot en rad mål. Bland kommer landstinget att ställa sociala krav i upphandlingar och garantera ett visst utbud av produkter som är märkta med Fairtrade-symbolen. Olika aktörer i landstinget ska också samverka för att uppnå detta, bland annat genom ett aktivt informationsarbete om rättvis handel. Det sistnämnda görs i samarbete med Västerås stad och Fagersta kommun.

Arbetet med att ställa om till Fairtrade-landsting påbörjades under 2014 efter ett beslut i landstingsfullmäktige.

— Att Västmanland tagit initiativet och blivit den första diplomerade Fairtrade-regionen i Sverige är fantastiskt kul. Deras arbete och engagemang för en mer rättvis världshandel gör stor skillnad för de människor i länder med utbredd fattigdom som producerar våra varor, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063