23948sdkhjf

Torskfisket inte längre hållbart

MSC-märkningen av Östersjötorsk försvinner när det inte går att avgöra hur torskbeståndet mår. "För yrkesfiskarna är detta en mycket sorglig dag."
Torsk som är fångad i Östersjön får från och med i dag inte längre säljas som MSC-märkt. Det efter att det saknar tillräcklig vetenskaplig data för att kunna fastställa hur stort torskbeståndet är hur återväxten ser ut.

— Ny forskning visar att omständigheter som gällde när fisket blev certifierat har förändrats. Då måste det oberoende granskningsföretag som bedömer om fisket möter MSC:s standard agera, vilket de nu har gjort” säger Minna Epps, chef för MSC i Östersjöregionen, i ett pressmeddelande.

Under 1980-talet fanns det Östersjötorsk i överflöd. Vid millennieskiftet hade beståndet minskat avsevärt och prognosen för framtida torskfiske såg dyster ut. Ett omfattande åtgärdspaket senare hade torsken återhämtat sig och sedan fem år tillbaka var beståndet i så gott skick att det fick miljö- och hållbarhetsmärkningsorganisationen MSC att ge grönt ljus till torskfiske i Östersjön.

Nu försvinner alltså MSC:s godkännande, vilket gör att torsk från Danmark, Lettland, Polen och Tyskland som fångas efter den 17 december inte längre får säljas med märkningen.

— För yrkesfiskarna är detta en mycket sorglig dag. Speciellt eftersom skälen för upphävandet av MSC-certifikatet inte är i händerna på fiskarna, utan främst beror på förändringar i den naturliga tillväxten av fisk och otillräckliga data. Idag har MSC certifieringen blivit en nödvändighet i de flesta av de marknader där torsken säljs, säger Jonathan B. Jacobsen, Hållbarhetsansvarig för det danska fisket, DFPO, i en kommentar.

Det lär dock inte uppstå brist på MSC-torsk i butik framöver, då torsk från exempelvis Alaska, Island, Barents hav och Grönland alltjämt är MSC-märkt.

— Vi kan bara hoppas att biologernas nuvarande insatser för att samla in nödvändig data kommer att lyckas så snart som möjligt, och att marknaden kommer att ha tålamod att vänta på återinförandet av MSC-certifikaten för östra Östersjötorskfiskena, säger Minna Epps.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109