23948sdkhjf

Kakföretag i konkurs

Örebroföretaget saknar 15 miljoner efter mardrömsflytt.
I tisdags begärde Delibake, som bland annat tillverkar punschrullar, chokladbollar och småkakor,sig självt i konkurs, uppger Nerikes Allehanda.

Företaget blev så sent som i våras utsett till årets exportföretag i Örebro och ungefär 70 procent av kakorna går på export. Och det är inte sinande intäkter som ligger bakom konkursen. Det var flytten från Kumla till Hjälmarberget, som blev för mycket. Flyttbudgeten fastställdes till 2 miljoner kronor. Den verkliga kostnaden skenade till 10 miljoner.

Läs också: Exportsuccé får Delibake att expandera

— Pengarna tog slut. Det kostade för mycket att flytta och det var problem med installation av maskinerna. Vi hade behövt tio-femton miljoner kronor för att driva företaget vidare, säger Mikael Sundin, huvudägare och grundare, till Nerikes Allehanda.

Det senaste halvåret har han och företagsledningen jobbat med att lösa de ekonomiska problemen. Och att delar Delibake såldes till den danska bagerijätten Givesco Bakres dotterbolag Switsbake häromåret lyckades inte rädda ekonomin. För några veckor sedan fick åtta anställda lämna företaget, som totalt sysselsätter närmare 60 årsarbetare.

Delibake omsätter 70 miljoner kronor i år och Mikael Sundin räknade med att den skulle förbättras till uppemot 110 miljoner kronor under nästa år, uppger han till Nerikes Allehanda. Det gör att möjligheterna för företaget att leva vidare i Örebro ser förhållandevis goda ut.

— Det finns flera intressenter som vill ta över. Konkursförvaltaren driver företaget just nu och vi bakar på som vanligt, säger han till tidningen.

En konkursförvaltare är nu utsedd och verksamheten kommer att rulla på som vanligt en period under tiden som processen att hitta nya ägare pågår.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078