23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Branschen ska skingra tillsatsmyter

Med sajten tillsatsfakta.se vill Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel reda ut begreppen i den heta debatten om tillsatser.

Enligt en rapport som gjort på uppdrag av Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel är det många felaktiga påståenden om hälsoeffekterna av olika livsmedelstillsatser i omlopp.

För att "bringa klarhet i tillsatsdebatten" lanserar branschorganisationerna nu en gemensam hemsida, tillsatsfakta.se. På sajten finns information om varför tillsatser används, och vilket regelverk som finns kring användandet.

— Vi vet att många konsumenter oroar sig för tillsatser i maten och hur det påverkar deras hälsa. Mycket av oron grundar sig i olika myter om tillsatser, inte minst i sociala medier. Med tillsatsfakta.se vill vi räta ut frågetecken, öka kunskaperna och bidra till en mer faktabaserad diskussion om tillsatser i maten, säger Karin Brynell och Marie Söderqvist, vd för Svensk Dagligvaruhandel respektive Livsmedelsföretagen, i en kommentar.

Rapporten som ligger till grund för informationen på sajten, har genomförts av Swedish Nutrition Foundation, och tar bland annat upp syftet med tillsatser som citronsyra, glutamat, emulgeringsmedel och sötningsmedel.

— Förutom att ge konsumenterna faktabaserade svar på flera av de vanligaste frågorna om tillsatser och hälsa, förklarar vi varför tillsatser finns i vissa livsmedel och hur användningen regleras. Perspektiv som ofta glöms bort i tillsatsdebatten och därför skapar onödig oro, säger Marie Söderqvist och Karin Brynell.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.103