23948sdkhjf

Regeringen vill se ursprungsmärkning på krogen

Två ministrar kräver ursprungsmärkning för kött även på restaurang.
Det är konsumentminister Per Bolund (mp) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) som har tröttnat på att det, i motsats till livsmedelsbutiken, sällan finns information om köttets ursprung på restauranger.

"Det är oerhört viktigt att politik och näring går hand i hand med konsumenten och möjliggör medvetna val. Därför vill vi se en ursprungsmärkning för kött på restaurang och storkök. Konsumenten ska ha samma möjlighet att välja som restauranggäst som när man handlar i butik", skriver ministerduon i en debattartikel i Expressen.

Regeringen vill i första hand se att restaurangbranschen inför ursprungsmärkning på frivillig väg, men hotar samtidigt med vara "beredda att titta på andra alternativ för att möta konsumenternas behov" om inte branschen agerar. En liknande lagstiftning för nötkött finns redan i Frankrike.

Per Bolund och Sven-Erik Bucht framhåller att importerat kött inte håller samma standard som svenskt kött i fråga om djurhållning, miljöpåverkan, antibiotikaanvändning, vattenförbrukning och användande av bekämpningsmedel.

"För många konsumenter är valet av svenskt kött ett sätt att stödja en produktion som ställer höga krav på djurskydd och miljöhänsyn. Men för att kunna välja svenskt kött måste vi naturligtvis veta varifrån köttet kommer", skriver ministrarna, som också påminner om hästköttskandalen som briserade för ett par år sedan.

"Efter den omfattande hästköttskandalen för ett par år sedan restes allt starkare krav på information om var köttet kommer ifrån. Diskussionen har fått effekt – från och med april i år omfattas fler köttslag av EU:s krav på ursprungsmärkning som tidigare enbart gällt nötkött. I dag måste även helt kött från gris, får, get och fågel märkas med det land som djuret har fötts upp och slaktats i".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063