23948sdkhjf

Reitan överger Axfood

Storägaren Reitangruppen vill sälja av innehavet.
Den norska koncernen vill fokusera på kärnverksamheten och tittar nu på alternativ för att göra sig av innehavet i Axfood, vilket uppgår till 15,6 procent.

"För att ta till vara betydande tillväxtmöjligheter i befintliga verksamheter har Reitangruppen fastslagit en mer fokuserad strategi inriktad på att utveckla egna kontrollerade bolag", skriver Reitan i ett pressmeddelande.

Då Reitangruppen, som blev storägare i Axfood 2008, avser att avyttra sitt ägande i Axfood kommer inte Reitangruppen nominera någon till Axfoods styrelse inför bolagsstämman 16 mars. Reitangruppens ordförande och vd Odd Reitan, som suttit i styrelsen sedan 2009, kommer följaktligen inte att ställa upp för omval.

— Sedan vi blev ägare i Axfood 2008 har bolaget utvecklats fantastiskt väl och ledningen har gjort ett utmärkt arbete. För vår del handlar detta om ett ökat fokus på egna kontrollerade bolag. En försäljning ökar vår finansiella flexibilitet och säkerställer att vi kan ta till vara alla de tillväxtmöjligheter som finns inom de befintliga verksamheterna, säger Odd Reitan, ordförande och vd i Reitangruppen.

Processen att undersöka alternativ för innehavet i Axfood kommer att genomföras över tid, skriver Reitangruppen.

Reitangruppen omsatte 82 miljarder norska kronor 2014 och sysselsätter 37 000 personer i Skandinavien och Baltikum.

Reitangruppen består av fyra affärsområden: REMA 1000, Reitan Convenience, Uno-X Gruppen och Reitan Fastigheter. Reitangruppens huvudkontor ligger i Lade Gaard i Trondheim. REMA 1000 och Reitan Convenience har sitt operativa center i Oslo, medan Reitan Fastigheter har sin bas i Trondheim. Uno-X Gruppen har sitt säte i Oslo och Köpenhamn.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078