23948sdkhjf

Så många jobb gav sänkta krogmomsen

Den sänkta momsen på restaurangmat har skapat 11 300 jobb inom branschen. Det enligt en rapport från Tillväxtanalys.
Momsen på restaurangmat sänktes från 25 procent till 12 procent i inledningen av 2012. Det uttalade syftet var att åtgärden skulle leda till fler jobb.

Nu har den statliga myndigheten Tillväxtanalys presenterar sin slutrapport där effekterna analyserats. Enligt Tillväxtverkets utvärdering har det skapats 11 300 helårsarbeten i restaurangbranschen under treårsperioden som en direkt följd av momssänkningen.

— Många av dessa nya jobb har gått till personer som inte var sysselsatta tidigare. Av dessa var en stor andel födda utomlands, vilket visar att denna reform varit mycket viktig för att förbättra integration i Sverige, säger Eva Östling, vd på branschorganisationen Visita, som drivit frågan om att behålla den sänkta momsnivån.

Myndighetens bedömning är att, då de kortsiktiga effekterna är relativt kraftiga och att en stor del av den nya arbetskraften i branschen inte var sysselsatta tidigare, den sänkta restaurangmomsen kommer att ha en långsiktig positiv effekt på den varaktiga sysselsättningen.

Tillväxtanalys slår också fast att momssänkningen lett till att 500 restaurangföretag startat, vilket inte skett annars.

— Sverige behöver alla nya företag vi kan få och att det som en direkt följa av den sänkta momsen skapats 500 nya restaurangföretag ger ett mycket högt betyg till den här reformen, säger Eva Östling, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078