23948sdkhjf

Stark tillväxt för Ekko

Veganmattillverkaren Ekko Gourmet ökade med 45 procent under 2015.
Intresset för vegomat har ökat kraftigt de senaste åren. Det är något som blivit särskilt tydligt för Jared Christensen, vd och grundare till Ekko Gourmet.

— Vi växer hela tiden, och är upp 45 procent jämfört med 2014, säger han.

Ekko Gourmet tillverkar endast helveganska produkter som pasta, nötfalafel och jordnötsbiffar. Just jordnötsbiffarna blev i december prisade som bäst i test, både i fråga om smak och miljöhänsyn, när organisationen Äkta vara provsmakade alternativ till produkter som normalt sett innehåller kött.

— I slutet av förra året lanserade vi också en vegfärs baserad på vetegluten.

Nyzeeländaren Jared Christensen startade Ekko Gourmet 2006. Då i liten skala. Nu kan Ekkos produkter hittas hos alla de stora livsmedelskedjorna. Sedan februari 2015 finns tre av företagets produkter också i Icas centrallager, ett avtal som gjorde att Ekko kunde nyanställa två medarbetare. Från och med vecka sju tar City Gross in fyra produkter.

Han berättar att det finns ytterligare samarbeten på gång och att han tagit in en ny delägare i bolaget. Och Jared Christensen ser 2016 väldigt positivt på utvecklingen för veganmat på den svenska marknaden.

— Efterfrågan ökar hela tiden.

Så även konkurrensen.

— För några år sedan var jag ensam om fryst färdigmat på de vegomässor som jag ställde ut på. Nu finns de många. I dag vill alla stora aktörer ha veganska produkter.

Jared Christensen har emellertid sett till att skaffa sig en särskild konkurrensfördel. Sedan i oktober är samtliga Ekko-produkter helt ekologiskt certifierade enligt EU-standard.

— För mig är smaken det viktigaste och den får jag fram med bra ekologiska ingredienser som är helt fria från animaliska ämnen och tillsatser. Jag äter själv smakrik miljövänlig mat, så jag tillverkar egentligen bara det jag själv älskar att äta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078