23948sdkhjf

Snabbmatskedjan stäms för smittor

Efter en rad matförgiftningsskandaler står den amerikanska snabbmatskedjan Chipotle Mexican Grill inför en förtroendekris samtidigt som försäljningen minskat kraftigt.
Den Colorado-baserade Chipotle Mexican Grill har under de senaste åren tagit marknadsandelar från de allra största snabbmatskedjorna, inte minst på hemmaplan i USA.

Men under 2015 har emellertid motgångarna kommit slag i slag. Vid flera tillfällen har omfattande fall av matförgiftning gäckat kedjan, som är mest känd för rätter som burritos och tacos. Flera utbrott av norovirus och E. coli-bakteriesmittor runt om i USA har drabbat hundratals gäster. Ett utbrott av det förstnämnda gjorde att Chipotle tvingades stängda över 40 restauranger i nordvästra USA. I december tvingades grundaren Steve Ells be om ursäkt för smittorna och i en intervju med amerikanska nyhetskanalen NBC lovade han bot och bättring inför framtiden.

Matskandalerna har, förutom rent finansiellt, gjort att kedjan, som tidigare hyllats för sina marknadsföringskampanjer, fått löpa pr-mässigt gatlopp. I Sverige har det varit ganska tyst om Chipotles problem, mycket beroende på att kedjan, som bland annat finns i Storbritannien, Tyskland och Frankrike, inte har etablerats här. I USA har bevakning varit desto mer ljudlig.

Många drar paralleller till den uppmärksammade skandalen i samband med att det uppdagades att den tyska biltillverkaren Volkswagen fuskat med utsläppsmätare i sina dieselbilar. I bägge fall har konsumenternas förtroende rasat, enligt siffror från undersökningsföretaget Yougov.

Under december 2015 minskade försäljningen med hela 30 procent, uppger nyhetskanalen Fox.

Nu kommer nästa smäll för Chipotle. Ett av fjolårets norovirusutbrott, som gjorde att ett 100-tal gäster insjuknade i Simi Valley, Kalifornien, i augusti, har resulterat i en brottsutredning då en federal brottsutredning inkommit.

Chipotle har meddelat att de kommer att vara samarbetsvilliga och lämna in de typer av dokument som efterfrågas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062