23948sdkhjf

De vägrar teckna kollektivavtal

Nu inleder facket blockad.
Livsmedelsarbetareförbundet inledde idag, måndagen den 11 januari en blockad mot Paus bagarstuga i Västerhaninge. Orsaken är att företaget vägrar teckna kollektivavtal.

– Vi kräver kollektivavtal för att de anställda ska garanteras schysta villkor, säger Jolan Wennberg, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsarbetareförbundet har under en längre tid fört diskussioner med Paus bagarstuga och krävt att kollektivavtal ska tecknas. Företaget har vägrat. Livsmedelsarbetareförbundet varslade därför i december om blockad. Medlingsinstitutet kopplades in, men arbetsgivaren har fortsatt vägrat teckna avtal. Blockaden verkställs därmed enligt inlämnat varsel.

– Vår uppgift som fackförening är att skapa så bra arbetsvillkor som möjligt och förhindra lönekonkurrens. Det är orimligt att företag ska öka sina egna vinster genom att inte betala ut rätt löner och ge sina anställda den trygghet de förtjänar, säger Jolan Wennberg.

Men Paus Bagarstuga menar att Livs sysslar med maffia metoder och skriver på sin hemsida:

"Facket spänner sina muskler igen, likt Goliat försöker de med maffia metoder tvinga David (Paus Bagarstuga Paus) i Västerhaninge att teckna ett kollektivavtal emot deras egen vilja. Livs kommer inte att ge sig fören avtalet är påskrivet eller att det har gått i konkurs. Hur kan detta beteende vara lagligt 2016? Vem skyddar små företag mot dessa jättar?"

Åtgärderna gäller tillsvidare till dess Livsmedelsarbetareförbundet och företaget träffar kollektivavtal eller varslet särskilt återkallas eller ändras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093