23948sdkhjf

Försenade utbetalningar upprör bönder

"Ett hårt slag", säger Herbert Nyman, ledamot i LRF Norrbottens regionstyrelse.
Jordbruksverket dröjer med utbetalningen av kompensationsstödet för 2015. Det uppger LRF Norrbotten i ett pressmeddelande.

– För jordbruken i norra Sverige innebär detta ett hårt slag i den redan bräckliga ekonomin. Allt på grund av byråkraternas senfärdiga hantering, säger Herbert Nyman, ledamot i LRF Norrbottens regionstyrelse, till NSD.

Stödet, som betalas ut av EU till jordbruk i mindre gynnade området, skulle normalt sett ha betalats ut innan årets slut. Istället blir det mars.

– Nu kan bönder tvingas skuldsätta sig än mer och låna hos bankerna med EUs ersättningar som säkerhet. Det råder också ovisshet om bankerna ens vill ge mer kredit med den säkerheten som grund, säger Herbert Nyman.

På Jordbruksverket menar chefen för stödförvaltningen, Lena Nilsson, att de meddelat att utbetalningen skulle ske första kvartalet 2016. Tidigare år har verket betalat ut stödet samma år.

– Vi har fått ett nytt landsbygdsprogram. I och med att vi såg att de politiska besluten skulle komma sent gick vi ut och kommunicerade att utbetalningarna sker kvartal ett. Sedan har jag full förståelse för att det är en bekymmersam situation för lantbrukarna, säger Lena Nilsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078