23948sdkhjf

Kolhydrater på återtåg

Svenskarna tycks ha tröttnat på lågkolhydratsdieter som LCHF.
Allt färre väljer att plocka bort kolhydrater ur kosten. Jämfört med 2012 har antalet svenskar som följer en lågkolhydratsdiet minskat från 12 procent till 5 procent, enligt en undersökning från brödtillverkaren Fazer.

Samtidigt uppger 36 procent att de minskat andelen kolhydrater i kosten de senaste åren. 2012 var siffran 41 procent.

Populariteten för dieten LCHF (low carb hight fat) tycks ha dalat mest. När Fazer undersökte hur många svenskar som följde den i maj 2012 svarade 7 procent att de gjorde det. I dag är det endast 4 procent. Aktins-dieten har minskat från 1 procent till 0,2 procent under samma period medan GI-metoden har minskat ännu mer, från 4 procent 2012 till 0,7 procent idag.

Fazer intresserar sig av förklarliga skäl extra mycket för kolhydrater som finns i olika typer av bröd. Också här kan en minskad skepsis hos allmänheten. Till exempel svarar 44 procent att de undviker mjuk ljust bröd jämfört med varannan 2012.

För att lyfta fördelarna med kolhydrater har Fazer sedan en tid tillbaka drivit sajten Använd Hjärnan, något som brödtillverkaren kommer att fortsätta med under 2016.

— Även om siffrorna från undersökningen är positiva vet vi att mer kunskap behövs. Kolhydrater och inte minst bröd har varit och är fortsatt utsatta i hälsodebatten och med webbsidan Använd Hjärnan vill vi slå hål på myter och visa på kolhydraternas självklara hälsofördelar, säger Lisa Söderholm, Senior Brand and Category Manager på Fazer Bageri.

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Cint/Snabba svar under december 2014. Totalt svarade 1 052 personer i åldrarna 15-80 år. Undersökningen från 2012 genomfördes i maj och bestod av 1 009 respondenter, den gången utfärd av Yougov.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062