23948sdkhjf

Myndighetssamarbete ska ge säkrare mat

En rad myndigheten, däribland Livsmedelsverket och Jordbruksverket, ingår ett nytt strategiskt samarbete för bland annat effektivare livsmedelskontroll.
Det är Jordbruksverket, Livsmedelverket, SVA, Generalläkaren som tillsammans med länsstyrelserna och kommunerna delar på uppdraget att se till att maten är säker. Nu har myndigheterna gemensamt arbetat fram en nationell kontrollplan för 2016-2019.

Syftet med planen är att förbättra myndigheternas möjligheter att agera på risker i hela livsmedelskedjan samtidigt som den ska underlätta gemensamma strategier, satsningar samt förenkla åtgärder i den svenska kontrollen till följd av synpunkter från EU.

— Målet är att skydda människors och djurs hälsa och värna om konsumenterna. Vi ska se till att kontrollen är effektiv och fokuserar på rätt saker, säger Annica Sohlström, tillförordnad generaldirektör för Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Fyra samarbetsområden har identifierats:

* Samordnad och effektiv kontroll – ett nationellt kontrollsystem för de områden som berör alla tre myndigheterna. Det ska vara enkelt att göra rätt från början.

* Stärkt krisberedskap. Gemensamt arbete för att hantera och förebygga kriser. Till exempel ska en sammanhållen beredskapsplan tas fram.

* Snabbare åtgärder av EU:s synpunkter på den svenska kontrollen. Tätare samarbete mellan myndigheterna ska bidra till att Sverige blir bättre på att åtgärda synpunkter som EU har på den svenska kontrollen.

* Effektivare uppföljning av djur- och livsmedelskontrollen – uppföljningarna ska bli mer effektiva och leda till förbättringar. Till exempel ska stödet till länsstyrelserna öka, så att de bättre kan följa upp kommunernas kontrollverksamhet.

— Bättre samverkan och helhetssyn höjer effektiviteten och kvaliteten i hela livsmedelskedjan. Det i sin tur stödjer konkurrenskraften för svenska företag och kan bidra till möjligheter för ökad export, säger Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094