23948sdkhjf

Bageri tar strid mot facket

Göteborgsbageri vägrar teckna kollektivavtal med Livs. Ska ses som "manifestation mot fackets maffiametoder", säger ägaren.
För andra dagen i rad inleder Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, en blockad mot ett bageriföretag som inte har tecknat kollektivavtalet med fackförbundet.

Läs också: De vägrar teckna kollektivavtal

Denna gång gäller konflikten Baka Stenugnsbageri i Göteborg.

— Kollektivavtalet är den grund som svensk arbetsmarknad bygger på och är den enda garantin för att det ska råda schysta villkor för anställda inom bagerier. Därför kräver vi att Baka Stenugnsbageri tecknar avtal som utöver lönenivåer reglerar bland annat ob-tillägg, försäkringar och arbetstider, säger Christina Pedersen, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet.

Livs ska under en längre tid fört diskussioner med bageriet, som också driver caféverksamhet i anslutning till bageriet. Även Medlingsinstitutet har varit inkopplat, utan resultat.

— Det är inte rimligt att ett bageri ska försöka konkurrera ut andra bagerier i Göteborg genom att erbjuda sämre löner och villkor för personalen. Kollektivavtalet är också till för att sund konkurrens ska råda mellan företag, säger Christina Pedersen.

Conny Rönnängsgård, som driver Baka Stenugnsbageri tillsammans med sin fru Christina, upplever att Livs bedriver en hetsjakt mot dem och andra småföretag i branschen.

— Vi har kollektivavtal, fast med Hotell- och restaurangfacket. Vi är ett litet företag som funnits i två år och vi gör vårt bästa för att gå runt. Då känns det väldigt tråkigt att pekas ut som den värsta storkapitalisten, säger han till Food Supply.

Enligt honom handlar det inte om att Baka Stenugnsbageri, som Livs antyder, vill få konkurrensfördelar genom sämre löneavtal för de anställda. Att bageriet vägrat teckna avtal med Livs ska snarare ses som en "manifestation mot Livs maffiametoder", menar Conny Rönnängsgård, som också poängterar att det inte är någon ur personalen som drivit frågan om kollektivavtal med Livs, utan att initiativet kommer från fackförbundet självt.

Han hoppas att den uppmärksamheten som skapas kring företaget inte ska påverka verksamheten negativt. För att informera kundkretsen kommer Baka Stenugnsbageri att via lappar och Facebook-inlägg berätta sin bild av konflikten, och därmed nyansera den "svart-vita beskrivningen från fackets sida".

— Vi hoppas att våra kunder kommer fortsätta kommer hit för att stödja oss, säger Conny Rönnängsgård.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078