23948sdkhjf

Potatisodling får en kvarts miljon

Nytt startstöd ska ge möjligheter för unga lantbrukare.
Nu får potatisodlaren i Henninge startstöd för sin ekologiska odling. 250 000kr öppnar upp möjligheter för verksamheten. Det rapporterar tidningen Hela Hälsingland .

Magnus Andersson odlar sedan i fjol ekologisk potatis på åkern i Henninge i Söderhamn. Nu har han beviljats ett startstöd för sitt jordbruk på totalt 250 000 kronor från Jordbruksverket och Länsstyrelsen Gävleborg.

– Det är en fantastisk push på starten. Nu har jag odlat i ett år men man kan säga att en jordbruksverksamhet är nystartad de tre till fyra första åren eftersom det är så stora investeringar i företaget, säger han till tidningen.

Startstödet är nytt och delas ut till unga lantbrukare och syftet är att det ska ge möjligheter för nya jordbrukare att verka inom branschen.

– Utan stödet hade jag fått ändra i verksamheten. Jag hade fått köpa in billigare maskiner som är äldre och sämre, uppger Magnus Andersson för Hela Hälsingland.

Magnus Andersson menar att det har varit värt mödan att söka stödet. Stödet betalas ut i två omgångar och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Magnus ska nu ansöka om att få den första betalningen på 150 000 kronor – den andra utbetalningen får han när han uppfyller vissa krav.

Ett av kraven är, enligt Hela Hälsingland, att intäkterna från jordbruket ska stå för minst 80 procent av företagets inkomst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094