23948sdkhjf

Mikrobryggeriet gör äkta svensk cider

Med egna äpplen och förfinade metoder gör de östgötska ciderparet en dryck som bara innehåller äpplen.
Till skillnad från bland annat populära Kopparbergs cider, där päronvinet som utgör basen sällan överstiger 15 procent, är äkta cider gjort på 100 procent äppelmust. Men med tanke på Sveriges dignande äppelutbud är det inte konstigt att svenska cidermakare som endast gör sin dryck på äpplen blir allt fler.

Den senaste att ansluta sig till den växande skaran är Östgötaslättens mikrocideri från Motala, skriver Affärsliv.com. Deras Moucider lanseras nu på Systembolaget efter sju års testande och finjusteringar. Det som började som ett hobbyprojekt 2009 för bryggerigrundarna Maria Persdotter och Anders Britts har därmed tagit det stora steget.

– Vi tyckte att det var roligt att experimentera lite. Att se vad som händer när man framställer alkoholaltiga drycker av frukter och bär och sedan sätter det på jäsning. För det mesta smakade det groteskt, men sedan hittade vi en kombination med Gravensteiner-äpplen och vanliga vildäpplen som vi tyckte var fantastiskt gott. Sedan fortsatte vi bara att jobba, säger Maria Persdotter till Affärsliv.com

Efter att samlat på sig utrustning runt Europa kunde paret sköta all produktion själva, från mustning till flasktappning. Cidern får först jäsa på tank, därpå i flaska. När jäsningen är klar fryses flaskhalsen varpå jäsresterna tas bort. Cidern beskrivs som en klassisk fransk cider – torr, mousserande och med mycket äppelsmak.

Nästa steg är att få ut drycken till leverantörer, restauranger och bolagshyllorna. Efter det väntar ännu ett äppelprojekt – äppelbrandy.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078