23948sdkhjf

Handel tveksam till budget – Livs positiva

Svensk Handel ser att budgetförslaget kan minska köpkraften, medan Livs och LI ser positivt mot ökad tillväxt och bättre utbildning.
När budgetförslaget presenterades tidigare i veckan delade sig åsikterna om vem som faktiskt skulle tjäna på de olika satsningarna. Svensk Handels chefsekonom Jonas Arnberg beskrev under onsdagen den svenska ekonomin som "en båt på öppet hav", där förslagen kunde minska svenskarnas köpkraft, skriver Dagens Handel.

Enligt Arnberg tappar den svenska båten fart, vilket hushållen är medvetna om och därför väljer att spara i stället. Dessutom ser inte Svensk Handel konkreta förslag på att skapa nya jobb.

– De enkla jobben är viktiga och här kan handeln hjälpa till i stor utsträckning, varje år anställer handeln 130 000 människor. Men för att vi ska kunna anställa ännu fler behöver förutsättningarna vara de rätta, sade Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, under presskonferensen.

Livsmedelsföretagen (LI) däremot välkomnade budgeten och ser möjligheter för svensk livsmedelsproduktion att utvecklas och bidra till ökad sysselsättning och tillväxt. Genom utformning av nya regler och andra styrmedel ska det tas hänsyn till en ökad produktivitet och konkurrenskraft.

Dessutom kommer det satsas mer på forskning och offentlig livsmedelskontroll, samt en särskild satsning på att öka exporten av ekologiska livsmedel. Det senare ser LI som välkommet, men att de offentliga insatserna inte borde begränsa sig till ekologiska produkter – den största marknaden ligger i Norden och EU och där ser LI en efterfrågan på svenska livsmedelsprodukter som inte nödvändigtvis behöver vara ekologiska.

Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Hans-Olof Nilsson kommenterade regeringens höstbudget i positiva ordalag. Han menar att regeringen går åt rätt håll genom att satsa på utbildning och kompetensförsörjning för att stärka industrin.

– Satsningen på en bättre a-kassa och bättre arbetsmiljö är också något som gagnar svenska löntagares vardag, säger Hans-Olof Nilsson i en kommentar via Livs hemsida.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.097