23948sdkhjf

Världens dyraste kött produceras även i Sverige

En oxfilé från wagyu-rasen går för 5 000 kronor kilot.
Wagyu-kött, även kallat kobe-kött på grund av sitt japanska ursprung, är världens dyraste kött. Men historierna om att köttdjuren skulle behöva en speciell behandling för att producera köttet, som kan dra in 5 000 kronor per kilo, är inte sanna.

– Öl och massage är en myt. Förklaringen är genetiskt och att de växer långsamt genom att bara äta hö och ensilage, säger uppfödaren Christer Månsson från den skånska gården Frönshult, till Elmia Lantbruk under uppvisningen av sin tjur Shori-Bi.

Wagyu-rasen får egentligen inte exporteras från Japan, men två varianter av rasen har tidigare exporterats till USA för foderförsök. Det är ifrån dessa djur som Christer Månssons tjur härstammar, som fraktades som djupfryst embryo till Sverige. Christer Månsson är en av tre yrkesuppfödare av rasen i Sverige, och kommer framöver införskaffa ett 15-tal hondjur till gården för produktion.

En av anledningarna till det höga priset är den långa tiden innan djuret är klart för slakt – cirka tre till fyra år. Men köttets kvalitet spelar självklart in. Eftersom rasen framavlades med draguppgifter i åtanke blev de starka och sega, vilket också gjorde att köttet fick mycket marmorering och en hög procenthalt omättat fett.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094