23948sdkhjf

Jordbruksverket: Maten år 2050 måste vara svensk

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

En minskning av importerade livsmedel kan vara nyckeln till att nå klimatmålen.

Svenskproducerat, helst kyckling och gris, och färre mejeriprodukter – det är menyn för framtidens mat. Under mässan Elmia Lantbruks Framtidsforum höll Jordbruksverket och forskare från Chalmers tekniska högskola ett gemensamt föredrag om vad vi ska konsumera för att nå klimatmålen.

För att nå Parismålen menade Jordbruksverkets Karin Hjerpe och Chalmersforskaren Stefan Wirsenius att jordbrukets utsläpp av klimatgaser måste minskas med tre fjärdedelar – något som också innebär ändrade matvanor eftersom tekniska framsteg inom produktionen inte räcker. Fram till år 2050 måste klimatbelastningen genom livsmedelsproduktion sänkas till 500 kilo kolekvivalenter per person och år, vilket är en fjärdedel av vad den är i dag.

Till skillnad från den ofta svartvita debatten, presenterade Jordbruksverket och Chalmers gemensam forskning som visade att kött inte behöver vara skurken i dramat. Vegankost är ett bra alternativ eftersom det sänker klimatpåverkan till under gränsvärdena, men tros av forskarna inte vara en rimlig övergång att förvänta. Därför har forskningen tittat på vad vi kan göra med förutsättningarna som vi har inom svenskt lantbruk.

Läs också: Åtta projekt får stöd för ekoproduktion

– Även med förbättrad produktion måste konsumtionen av kött halveras och produkter från idisslare ersättas med gris och fjäderfä. Nötkött har 20 gånger högre miljöpåverkan jämfört med kyckling, sa Stefan Wirsenius, enligt en sammanfattning från Elmia Lantbruk.

Läs också: Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Eftersom vi importerar mycket livsmedel – cirka 50 procent av all konsumtion – krävs också en högre andel svenskproducerad mat. Det, menar forskningen från Jordbruksverket och Chalmers, gör att svenskt lantbruk också har en ljusare framtid, där klimatsmart kött och odling av grödor som kan användas till köttsubstitut prioriteras. Men även nötkött och mejeriprodukter finns med i planeringen, om än i mycket lägre kvantiteter.

– Det är som med riktigt god lagrad ost. Man köper den inte så ofta och har därför råd att betala mer, sa Stefan Wirsenius under föreläsningen.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Här är butiken som vägrar släppa in "matbluffarna"

Fortsatt förlust för Mackmyra

Fontana i stort samarbete med Norrmejerier

Lanserar svensk Grilloumi och dubblar Icas volymer.

Ikea försvann – då gick livsmedelsföretaget i konkurs

Stabil tillväxt för Olvi

Svenska honungsbin ökar i värde

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Fortsatt höga halter i Östersjölax – men på väg ner

Rootfruit: ökad försäljning – nollresultat i fjärde kvartalet

På nytt jobb
Löfbergs vd invald i europeisk branschorganisation

Garant plastbantar 20 ton

Kopparbergs: Lägre resultat men framgång för Pink Gin

Livsmedelsjättar vinstvarnar i spåren av coronaviruset

Ökad omsättning – men förlust för Veg of Lund

Pepsi köper snacksförsäljare för 7 miljarder

Svenskt Sigill på silvernivå i global standard

Något lägre resultat än väntat för Lerøy

Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Ny mätmetod gav dramatisk ökning.

Veg of Lund rullar ut konceptförsäljningsbil

Vivino backar – halvvägs

Sveriges Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Arla nästan klar med växtdryck

Cargill satsar på köttersättning

Bagerierna som säljer flest semlor

De är Sveriges grönaste varumärken

Laktosfritt dubblar Arlas brittiska export

Norsk lax ökar sitt klimatavtryck

Miljardaffär i USA efter mejerikonkurs

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Marknadsdomstolen stoppar stor grossistaffär

Net Trading Group tappar i styrelsen

Dryckesbranschen gör gemensam sak för klimatet

Arlas vinst ökade marginellt

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Nestlé satsar på vegansk tonfisk

Plast på kartong ett minne blott?

Se alla Företagens egna nyheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Många fördelar med PLC-styrt Building Management System (BMS

Träffa AxFlow på Underhållsmässan i Göteborg

Hur kan RFID öka din konkurrenskraft?

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Gör 2020 till året för smart tillverkning!

Träffa oss på Underhållsmässan i Göteborg

Nytt samarbete mellan HMS Networks och Wexoe AB

Protego Gummimagneter från Larko

Mobil CIP enhet från INOXPA.

Vad krävs för framgångsrika automationslösningar?

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

ebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Sänd till en kollega

0.141