23948sdkhjf

Viltkött ska kunna ursprungsmärkas

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efterfrågan från viltorganisationer och charkuterier gör att Kött Från Sverige-märkningen breddas.

I samband med starten av jaktsäsongen kommer Kött Från Sverige-märkningen även att kunna användas till viltkött, efter flera efterfrågningar.

– Det finns en efterfrågan från jägarna och viltorganisationerna att kunna ursprungsmärka viltkött och charkuterier som innehåller viltkött. Vi har därför tillsammans med organisationerna tagit fram regler för märkning av det vilda köttet, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning.

Läs också: Reaktioner på förbundens vildsvins-förslag

Det innebär att reglerna för vad som ska kunna märkas med Från Sverige har breddats ännu en gång, efter att tidigare också inkluderat dryck och fisk.

Läs också: Otämjd märkning av viltprodukter

– Bredden är bra. Ju fler produkter som märks desto starkare blir märkningen. Redan nu är vi uppe i cirka 4 000 produkter. Att få märka viltkött är efterfrågat, det framgår tydligt i våra samtal med de företag som är på gång över från märket Svenskt kött till Kött från Sverige. Det finns ett mervärde i märkt viltkött, säger Maria Forshufvud.

För att viltköttet ska kunna ursprungsmärkas ska det komma från djur jagade och hanterade på svensk mark. Dessutom ska de besiktigas av en veterinär på en vilthanteringsanläggning, godkänd av Livsmedelsverket och certifierad enligt ett tredjepartssystem.

Fakta om Från Sverige/Kött från Sverige-märkningen:

Ursprungsmärkningen Från Sverige är frivillig och märket kan sättas på alla typer av svenskproducerade livsmedel som uppfyller kriterierna. För kött och charkuterier används märket Kött från Sverige, som ersätter tidigare Svenskt Kött-märkningen.

Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
Odling ska ha skett i Sverige.
All förädling och packning ska ske i Sverige.
Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara ska alltid vara 100% svenskt, även i sammansatta produkter.
I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt. Korv, bröd, ost, müsli, fruktyoghurt eller en kaka med choklad är några exempel på sammansatta produkter.
Källa: Svenskmärkning
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Vegan stämmer Burger King

Carlsberg var inte beredda på mustilskan

2030: Vi blir mer som andra länder

Umida ökar med 30 procent i tredje kvartalet

Coops egen havredryck gör entré

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny fossilfri barriärförpackning

Framgång för Kopparbergs gin

Fazer satsar 320 miljoner på havre

HK Scan Sveriges vd avgår

Världsnyhet: Coca-Cola först med helt återvunnen plast

Här öppnar Arla eget flaggskepp

Nytt testcenter för vatten och livsmedel

Lämnar Scandi Standards styrelse

Matsmart till Danmark

Fejkad film förstörde pepparkakor för 10 000 i butik

På nytt jobb
Carlsberg med ny chef i Danmark

HK Scan börjar med vegetariskt

Arlas vd tror på den kooperativa modellen

Lösvikt framtidens trend?

De ska leverera nya processlinjer till Oatly

Laxodlare stäms av amerikanska staten

Förbättrat resultat i Mackmyras tredje kvartal

Höjd prognos för Rootfruit

Efter 113 år – familjeägt rökeri i konkurs

Något billigare mat i oktober

Max byter kaffeleverantör

På nytt jobb
Maersks och Carlsbergs tidigare vd ny ordförande på Unilever

Biodiversitet i fokus på Tetra Pak

Rootfruit säkrar miljonavtal

Så hamnade matavfallet i fokus

På nytt jobb
Han ska digitalisera Krav

Efter 20 år i Sverige – Bodystore till Norge

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Storpack för ägg helt utan plast

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Se alla Företagens egna nyheter

Förbättra ditt matarsystem med IO-Link!

Pålitlig och utbytbar detektering av delar med RFID.

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 27-28 november

Aerodynamik nyckeln till fläktar som överskrider ErP-kraven

Spåra ljudkällor viktigt vid forskning om den ideala fläkten

Hur är din hälsa?

Tack till alla besökare på Subcontractor!

Har du koll på din produktion?

Fatpump i hygieniskt utförande

Utveckla ert ledningssystem - Webbinarium 6 december

Spårbarhet uppnås med RFID-teknik!

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Lenze erbjuder Plug & Produce

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Har du etiketter till årets största shoppingsäsong?

Floatglas – Materialet som används överallt

Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fält

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Adsorptionstork för livsmedel- samt läkemedelsindustrin

Hydoscands SlangExpress växer i Göteborg

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Industrimässa i Arena Arctica

Sänd till en kollega

0.186