23948sdkhjf

Risenta och Ica tar bort kritiserat frö

Efter Livsmedelsverkets kritik mot försäljningen av krossat linfrö rensas det bort på flera ställen.
Livsmedelsverket har i ett år rekommenderat att krossade linfrön inte ska säljas, eftersom det inte finns tillräckligt med forskning på huruvida man kan konsumera det krossade fröt utan risk för att skada hälsan.

Trots rekommendationen har både producenter och livsmedelsbutiker fortsatt att sälja krossat linfrö. Nu har flera aktörer reagerat på Livsmedelsverkets rekommendationer.

Risenta, som är en av de största producenterna av frö i Sverige, väljer nu att tillfälligt stoppa leveranserna av krossat linfrö fram tills att det finns tydligare regler.

– Vi månar alltid om konsumenternas hälsa och därför har vi i det här läget beslutat att dra in våra leveranser av krossade linfrön, säger Risentas vd Niklas Truedsson i ett pressmeddelande.

Eftersom det inte är förbjudet att sälja krossade linfrön anser Risenta att situationen är oklar och väntar därför på ett klart besked från Livsmedelsverket. Försäljningsstoppet rör inte hela linfrön.

Även kedjorna agerar efter uppgifterna. Ica, som tidigare tagit bort krossade linfrön som ingrediens på sin receptsajt, väljer att rensa bort krossade linfrön. Produkterna tas helt bort från det centrala sortimentet och hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer. Coop hänger på, och väljer att införa ett säljstopp på de krossade fröna.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11