23948sdkhjf

Svenskt skydd höjs efter danskt larm

I och med att fågelinfluensa har konstaterats på en ankfarm i danska Skibstrup höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige.
På måndagsmorgonen hittades 10 döda ankor på den själländska gården i Skibstrup, smittade av H5N8 som också tidigare hittats bland vilda fåglar på flera ställen i Danmark, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.

Misstanken uppstod på lördagen, och efter att smittan konstaterat har alla fåglar på gården, som också höll höns, kalkoner och gäss, destruerats av Beredskabsstyrelsen och Fødevarestyrelsen.

Därför höjs nu skyddsnivån i Sverige till nivå 2, vilket innebär att fjäderfä ska hållas inomhus, eller åtminstone i en inhägnad där mat och vatten finns under tak.

– Att vi höjer skyddsnivån är en försiktighetsåtgärd. Fågelinfluensan sprids framför allt med vilda fåglar och därför måste risken för att få in sjukdomen till svenska fjäderfän nu betraktas som förhöjd, säger Karin Åhl på Jordbruksverket.

Jordbruksverket meddelar att skyddsnivån kan ändras beroende på ytterligare information om smittspridningen.

Svensk Fågel har gått ut med meddelandet att alla deras medlemmar har en mycket god beredskap mot fågelinfluensa och arbetar dagligen med förebyggande smittskydd. Med hjälp av fågelsäkrade stallar menar organisationen att smittämnen som kan spridas med vilda fåglar i största möjliga mån hålls utanför stallarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.236