23948sdkhjf

Minst 37 000 skånska värphöns avlivas

Den upptäckta smittan utanför Helsingborg leder till stor insats – kan handla om flera hundra tusen djur.
Efter att två fall av fågelinfluensan upptäckts i Skåne, varav ett på en gård utanför Helsingborg, måste minst 37 000 värphöns avlivas rapporterar TT. Det gäller bara ett av gårdens hus – då den drabbade gården har tolv hus kan det leda till att flera hundra tusen djur kan komma att avlivas för att stoppa en eventuell spridning

– Totalt har gården tolv hus så det är en stor besättning. Vi får se hur vi gör med resten, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till TT.

I och med smittorisken har ett skyddsområde på en radie av tre kilometer satts upp från gården, tillsammans med ett övervakningsområde med tio kilometers radie.

Analyser vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har påvisat fågelinfluensa. Karin Åhl säger att man hoppas att under dagen få definitiva provsvar gällande vilken typ av virus det handlar om. Enligt Jordbruksverket är man inte helt och hållet säkra på att smittospridningen inte fortsätter.

– Det handlar om ett högpatogent virus, vilket betyder att det är mycket smittsamt, säger Karin Åhl till TT, och tillägger att provsvaren för den aktuella gården inte är helt klara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078