23948sdkhjf

Kommunens krav av Bregott olagligt

Ville ha svensk rapsolja och Bregott i alla skolor – olagligt säger Konkurrensverket.
Det som har kommit att kallas Bregottkampen i Kalmars kommun har nu fått sitt slut – eller? Konkurrensverkets regler säger nämligen att det är förbjudet – både att besluta att det ska användas svenskt smör i skolköket och att kräva upphandling av det specifika märket Bregott, skriver Östra Småland Nyheterna.

Frågan har gått många vändor under hösten. Det började med att kostchefen i kommunen införde margarin i skolan för att få in mer mättat fett, vilket följdes av ett medborgarförslag för återinförande av Bregott i skolköken. Det ledde till att politiker från olika led ställde sig bakom ett förslag om att endast använda svenskt smör och rapsolja.

Trots att det skulle bli en halv miljon dyrare att servera Bregott, svenskt smör och rapsolja fann alla fyra kommunalråd i Kalmars rödgröna majoritet att Bregott, det ska finnas på alla skolor och förskolor. Innan beslutet togs om vad barnen ska breda på mackan, visade det sig dock att förslaget är olagligt.

Enligt Konkurrensverket får kommunen varken kräva upphandling av ett specifikt varumärke eller att smör, grädde och rapsolja ska komma från Sverige. Myndigheten har inte utrett ärendet, men hänvisar till reglerna om offentlig upphandling.

– I en offentlig upphandling är det som huvudregel inte tillåtet att hänvisa till att en produkt ska ha ett visst varumärke, ursprung eller tillverkning om detta leder till att vissa företag gynnas eller missgynnas. En sådan hänvisning får bara förekomma om det är det enda sättet att tillräckligt preciserat och begripligt kunna beskriva produkten, säger Elin Rosén, handläggare på Konkurrensverket, till Östra Småland Nyheterna.

Dessutom får man inte diskriminera bland EU-länder – man får helt enkelt inte gynna det egna landets leverantörer framför andra EU-länders leverantörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125