23948sdkhjf

Almondy varslar efter minskad orderingång

Tårttillverkaren tror på dubblad omsättning trots två år av miljonförluster.
Göteborgs-baserade tårttillverkaren Almondy varslar 15 personer, rapporterar Göteborgs-Posten. En minskad orderingång under hösten pekas ut som anledningen till varslet. Bageriet har totalt 113 anställda, och varslet berör 15 anställningar bland de 88 bagariarbetarna.

De senaste två åren har varit tuffa för Almondy: 2015 gjorde företaget en förlust på cirka sex miljoner innan skatt och året innan dess låg förlusten på ungefär 18,5 miljoner. Trots den knackiga tiden, den minskade orderingången och varslet, tror vd Erik Gumabon att den negativa utvecklingen snart kommer att förändras.

– Vi räknar med att efterfrågan ska vända uppåt igen under 2017. Vi har en målsättning att dubbla omsättningen till 2020, säger Erik Gumabon till GP.

Det innebär att företaget behöver komma upp i minst 740 miljoner kronor i omsättning, baserat på 2015 års siffror.

Efter att företaget köptes av danska bagerikoncernen Givesco har flera förändringar gjorts inom företaget. Det är en av anledningarna till att varslet behövs nu, menar Erik Gumabon, trots en rosenskimrande framtidsprognos. Gumabon är själv ny för i år på vd-posten efter att ha ersatt Anders Hansson.

Facket är dock kritiska till varslet, och menar att det borde finns andra uppgifter för de anställda under svackan.

– Nedskärningarna bygger på prognoser för den framtida försäljningen och vi tycker inte att de är helt tillförlitliga, säger Fredrik Ståhle, ombudsman för Livsmedelsarbetareförbundet i region Väst, till GP.

Dessutom är facket skeptiska till att bara bagerianställda drabbas, och inga tjänstemän. Det förklarar vd:n med att företaget behöver personalen på försäljning och produktutveckling för att öka orderingången, och tillägger att Almondy kommer satsa på att anställa fler inom dessa områden framöver.

I dagsläget är Almondys största försäljningsområden utanför landet, då cirka 85 procent av produkterna exporteras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094