23948sdkhjf

Amazon inför livsmedelsbutik utan kassor

Se affären med den revolutionerande nya tekniken.
I början av veckan drog onlinejätten Amazon skynket av sin senaste satsning i hemstaden Seattle – en livsmedelsbutik utan kassakö eller direkt betalning. Amazon Go-konceptet bygger nämligen på att kunder tar vad de vill ha och går ut, medan kostnaden dras från kundens Amazon-konto, skriver Wired.

I dagsläget finns bara denna första affär, som är ganska modest i storleken jämfört med företagets status, vilken erbjuder ett basutbud med varor som mjölk, bröd och ost tillsammans med snacks och färska färdigrätter. I dagsläget är affären bara öppen för Amazon-anställda, som en slags fysisk "beta"-version, för att öppna för allmänheten i början av 2017.

De själva tekniska detaljerna har företaget hittills varit knapphändiga med – framförallt pratas det om sensorer, artificiell intelligens och RFID.



Enligt vd:n för ett annat företag som utvecklar produkter inom samma teknikområde har Amazon åstadkommit ett genombrott för handeln om allt fungerar som det ska.

– Att lösa problemet med att koppla produkten till personen när de lämnar butiken kräver någonting nytt – eller något vi inte är medvetna om i dagsläget. Att knyta de två sakerna tillsammans med en träffsäkerhet på 100 procent är ett svårt problem att lösa, säger Brent Franson, vd för Euclid Analytics, till Wired. Han tillägger att om Amazon inte har perfekt träffsäkerhet innebär det i princip att Amazon blir bestulna, eller tvärtom, att kunder betalt för något de inte köpt.

Enligt Amazon har man arbetat med projektet sedan 2012. Man har ingen uttalad satsning för hur många butiker som Amazon planerar att öppna med tekniken, men i början av november rapporterade Business Insider att företaget kommer satsa på att öppna 2 000 livsmedelsbutiker inom de närmsta tio åren.

Artikeln är en del av vårt tema om Video.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094