23948sdkhjf

Kommunen: Det finns ingen oäkta öl

Sänker ölnamnet – finns inget att jämföra med.
Sibbetorps Gård vill sälja sin öl under namnet "Ä.K.T.A" – då säger kommunen nej, skriver Nerikes Allehanda. Det finns nämligen ingen oäkta öl att jämföra sig med.

Enligt drift- och servicenämnden i Hallsbergs kommun är uttrycket säljande, vilket innebär att motsatsen måste finnas för att namnet ska hålla. Det räcker inte heller att namnet är skrivet som en akronym, vilket producenten Fredrik Lennström menar att det är.

– De hävdar att "Ä.K.T.A" är ett ord, men det är ju en förkortning. Det står för ärligt, kontrollerat, traditionellt och alternativt öl. Den här bokstavskombinationen anser kommunen att konsumenten kan uppfatta som ett säljande uttryck, säger han till Nerikes Allehanda.

Bryggeriet startades i somras och fick in sina två första öl på Systembolaget i november. Där hade man inga problem med etiketterna, trots att kontrollen är rigorös. Producenten har tidigare fått bannor från kommunen för att förklaringen till akronymen stod för långt ifrån förklaringen – vilket han sedan ändrat. Trots det var kommunen inte nöjd. Nu återstår att överklaga eller byta namn.

Bland annat står det i lagen att informationen om livsmedlet inte får vara vilseledande genom at det "tillskrivs verkningar och egenskaper det inte har" eller att "det antyds att livsmedlet har speciella egenskaper" trots att det har samma egenskaper som liknande livsmedel.
Läs mer om: öl
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078