23948sdkhjf

Arla flyttar ost till Östersund

I samband med flytten av hushållsost från Danmark investeras det 25 miljoner i ny produktionslinje.
Än en gång är Arlas mejeri i Östersund under omstrukturering. I september rapporterade Östersunds-Posten att Arla skulle flytta tillverkningen av hushållsost från Danmark till Jämtland och samtidigt göra en investering på 100 miljoner kronor. Ryktet visar sig nu stämma – i alla fall delvis.

Läs också: Ryktet: Arla satsar 100 miljoner i Östersund

Arla meddelar att man kommer börja tillverka hushållsost i Östersund, med råvara från mejerikoncernens 100 anslutna gårdar i Jämtland. Investeringen blir på 25 miljoner och kommer att gå till en ny produktionslinje på mejeriet, som efter installationen innebär att mejeriet kan producera upp till 1 000 ton ost om året. Osten kommer att börja säljas i hela landet från och med maj nästa år.

– Det här beskedet visar en gång för alla att Arla tar ansvar för mjölkproduktionen i länet och att man är här för att stanna. Mejeriet är inte bara viktigt för oss Arlabönder, utan satsningen skapar framtidstro för hela näringen och stärker Jämtland som livsmedelsproducent, säger Håkan Nilsson, kretsordförande för Arla i Jämtland, i ett uttalande.

Samtidigt säger Arla att viss tidigare tillverkning, till exempel den av gouda och edamer, kommer att flytta till mejeriet i Götene. Det kommer inte medföra behov av investeringar i produktion eller arbetskraft där, menar Arla. I Östersund innebär flytten av viss nuvarande produktion att man effektiviserar och kan samla allt under ett och samma tak.

Senast i februari gjorde Arla sig av med tio tjänster på mejeriet i Östersund när man flyttade tillverkningen av pizzaost till danska orten Taulov. Det är ännu inte klart om Arla behöver nyanställa på grund av nyinflyttningen i Östersund.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094